Dacă cauți ajutor profesional specializat pentru situația cu care te confrunți, există mai multe modalități de a găsi un psihoterapeut calificat:
- Folosește internetul: motoarele de căutare te ajută să găsești psihoterapeuți în orașul tău sau în regiunea în care te afli. Cele mai des folosite cuvinte sunt: „psiholog București”/”psihoterapeut București” pentru a găsi rezultate relevante. O altă variantă folosită este: „psiholog bun”/”psihoterapeut bun”
- Folosește serviciile interne: unele companii oferă servicii de consiliere pentru a găsi profesioniști calificați în diverse domenii, inclusiv psihoterapie. Acestea pot fi o sursă bună de informații dacă nu știi exact ce cauți sau dacă nu știi unde să începi.
- Recomandări de la prieteni și familie: poate că cineva din cercul tău a fost în terapie și poate să îți recomande un psihoterapeut bun. Poți întreba prietenii și familia dacă au recomandări sau dacă pot să îți facă o introducere. Da, în trecut psihoterapia era văzută temător fiind confundată cu psihiatria și asocierile care vin de la aceasta, ceea ce mai este valabil pentru timpurile noastre decât pentru o categorie foarte mică de oameni.
- Organizațiile profesionale: multe organizații profesionale, cum ar fi Colegiul Psihologilor din România sau Asociația de Psihoterapie, au liste de membri care sunt specializați în diverse curente terapeutice. Diferența, între abordările date de aceste curente terapeutice, stă în modul de lucru cu provocările pe care le are clientul și felul cum acesta răspunde la tehnicile folosite în terapie.
- Recomandări de la medicul tău de familie.
Este important să te asiguri că psihoterapeutul pe care îl alegi are un titlu oficial de psiholog sau psihoterapeut și este membru al unei organizații profesionale. De asemenea, poți verifica dacă psihoterapeutul are o licență valabilă și dacă este acreditat de o organizație de acreditare.
Pentru siguranța și confortul tău se recomandă:
- serviciul contractat să fie legitim – efectuat de o persoană care răspunde pentru ceea ce lucrează cu tine și, dacă este cazul, poți să faci sesizări către Colegiul Psihologilor din România sau la instanțele de judecată.
- semnarea unui contract de prestări servicii (îți asigură – păstrarea confidențialității și te protejează de viitoarele dezvăluiri ale celor discutate – da, psihologul este obligat să nu spună ceea ce îi spui tu în ședința ta de terapie)
- căutarea amprentei digitale (unde apare, ce studii are, articole, podcast-uri, publicații, rețele sociale, etc. – Atenție!!! – lipsa amprentei digitale ridică semne serioase de întrebare în privința calității a ceea ce o să primești cât și pentru protecția ta personală)
Solicitarea de ajutor profesional este un pas important în direcția îmbunătățirii sănătății tale mintale. Cu ajutorul unui psiholog, poți învăța cum să gestionezi gândurile și emoțiile într-un mod adaptat personalității tale și să înțelegi de ce te simți și te comporți așa cum o faci acum. Primul pas este să găsești un psiholog cu care simți că rezonezi (că poți să te deschizi și că ceea ce îți spune are sens pentru tine). O metodă confortabilă și sigură este căutarea istoricului profesional pe care îl are psihoterapeutul pe care îl dorești. Acest lucru se poate face din fața calculatorului prin introducerea titulaturii psiholog ……/ psihoterapeut ….. și vor fi afișate tot ce este disponibil despre persoana care simți că poate să fie psihoterapeutul tău. După ce ești hotărât, poți rezerva o consultație inițială. În prima ședință, psihologul îți va pune întrebări despre obiectivele tale. și despre ceea ce speri să realizezi la finalul terapiei. De asemenea, se vor discuta aspecte ce țin de: preț, durata ședințelor și orice alte informații de care ai nevoie. După consultarea inițială, poți începe ședințele de psihoterapie. Acest lucru se face, de obicei, săptămânal sau la două săptămâni. Ajutorul profesional poate fi costisitor, dar merită dacă dorești să faci schimbări de durată în ceea ce privește sănătatea ta mintală.
Întrebare:
Dacă ai muncit atâția ani să „îți dăruiești” (tu sau cei din jurul tău) capacitatea de abordare a lucrurilor într-un mod care te-a ajutat să ajungi, acum și aici, în situația în care te afli acum, crezi că poți să îți dai o șansă și să ai răbdare pentru a putea să încerci psihoterapia?